Syftet med webbsidan

Syftet med webbsidan är att bidra med material som stödjer gymnasieelever i deras kunskapsutveckling och som hjälper dem att utveckla förmågor som är viktiga för framtiden. Webbsidan fungerar även som ett verktyg för mentorer på gymnasiet då det finns 16 stycken färdiga mentorsupplägg kring hur man kan arbeta med materialet. 

Syfte 1: Att gymnasieelever tar ansvar för sina studier

Materialet syftar till att gymnasieelever skapar förståelse för att det är många faktorer som påverkar huruvida man lär sig nya saker och utvecklas. Genom reflektion och förståelse för egna värderingar och val samt genom ett gediget material som berör studieteknik ges bra förutsättningar för gymnasieelever att ta ansvar för egna studier. 

Syfte 2: Att gymnasieelever mår bra

Genom att ta del av materialet ges förutsättningar för elever att förstå sammanhang och komplexitet och att utifrån det göra val som främjar både hälsa, välmående och kunskapsutveckling.

Syfte 3: Att förbereda elever för livet efter gymnasiet 

Genom att arbeta med materialet får eleverna möjlighet att utveckla en mängd olika förmågor. Det är förmågor som enligt forskning är viktiga att ha för att vara redo för livet efter gymnasiet och kunna bidra till ett hållbart samhälle. Förutom material om förmågor, finns det även kapitel om sexualitet, samtycke och relationer då det enligt GY 2025 är områden som ska arbetas med för att just förbereda eleverna för livet efter gymnasiet.

Varför och hur har webbsidan skapats?

Materialet till webbsidan är skapat av mig, Sandra Schmid. Jag är behörig gymnasielärare i samhällskunskap och entreprenörskap och har arbetat som gymnasielärare på flertalet skolor där man ställt sig frågan: Vad kan man göra under mentorstiden för att stötta elever i sin kunskapsutveckling?

När tidigare Seniorforskare på den danska fonden för entreprenörskap, Kåre Moberg kom ut med sin rapport “Entreprenöriella kompetenser och EU:s kompetensramverk” 2023, fanns äntligen forskningsbaserat material att utgå ifrån. Material som kunde utgöra basen för att stötta gymnasieelever i att utveckla förmågor som är viktiga för kunskapsutveckling, välmående och livet efter skolan. I rapporten synliggör Moberg vilka förmågor som är viktiga att elever utvecklar under sin skolgång. Han poängterar dock att det är upp till skolorna att skapa en handlingsplan för hur eleverna ska främja förmågorna. Det var då arbetet med materialet för webbsidan satte igång och en handlingsplan finns nu på plats!

Vidare ska skolan enligt GY 2025 arbeta med områden som sexualitet, samtycke och relationer. Det är inte alltid lätt för skolor att veta hur man bäst tar sig an dessa ämnen. För att underlätta och säkerställa att skolor arbetar med områdena finns på denna webbsida förutom material om förmågor även material om just sexualitet, samtycke och relationer. 

Hur har webbsidan skapats?

  1. Inhämtning av material från forskning, litteratur, trovärdiga källor och etablerade organisationer. 
  2. Sammansättning av texter, övningar, case, filmer och reflektionsfrågor. Samtliga texter har källhänvisning.
  3. Gymnasieelever från olika skolor har granskat materialet och gett feedback. 
  4. Gymnasielärare, specialpedagog och kurator har granskat olika delar av materialet och gett feedback.
  5. Materialet har uppdateras utifrån feedback.
  6. Webbsidan har skapats i samarbete med Marcus Persson, gymnasielärare i medieämnen.